Sâmbătă, 26-05-2018, 08:18:39
Bine aţi venit, Vizitator
Principală » Articole » Gastronomie » Retete culinare

Curcan umplut cu castane
Ingrediente

1 curcan (aprox.5 kg) 
150 gr carne macinata de porc 
500 gr castane in coaja 
100 gr unt 
piper
sare
boia dulce dupa gust 
5-7 catei de usturoi 
nucsoara (optional) 
cartof (optional) 
4 l de lapte 
ierburi aromate la alegere 
untura 
vin alb 150 ml

Preparare

Se curata curcanul de eventualele pene, se taie varfurile si pintenii de la aripi, se aseza intr-o oala mare. Se aleg diferite ierburi aromate pentru a prepara un bait in care sa pastreaza curcanul pentru 24 de ore. 

Dupa alegerea ierburilor, le faramitam cat putem de marunt, le amestecam cu sare, piper, usturoi, boia, eventual ceapa uscata si le adaugam la cei 4 litri de lapte. Turnam peste curcanul din oala. Lasam (bine acoperit cu bait) la frigider, pentru 24 de ore. 

Inainte de a scoate curcanul de la marinat, pregatim tot ce avem nevoie pentru "indoparea" lui. 

Luam castanele, le spalam, le crestam cu un cutit in 2 sau 3 locuri.
Dupa crestare, se aseaza castanele intr-o tava, punem apa cat sa le acoperim si le lasam asa pret de 10-15 minute. Scurgem apa, apoi le dam la cuptor la foc potrivit pana le vedem coapte (aproximativ 20-30 de minute). La scoaterea din cuptor trebuie sa avem pregatit un prosop imbibat in apa rece ca sa le acoperim imediat... lasam cateva minute si apoi incepem sa le decojim. 

Procedeul cu prosopul este necesar pentru a ne usura munca, castanele se curata mult mai usor dupa ce au stat in prosopul ala umed. 

Castanele curatate, le tocam marunt de tot sau le dam prin masina de carne... Cat timp se coc castanele, punem intr-o tigaie untul la topit, adaugam carnea de porc tocata si o prajim in el. Condimentam dupa gust, cu sare, piper si nucsoara daca folosim. Cand este gata, amestecam cu castanele coapte si mai macinam inca o data pentru o omogenizare mai buna. 

Cu compoozitia asta umplem curcanul scos din lapte. Cu mana desfacem usurel pielea de pe carne (in regiunea pieptului) si asezam umplutura in spatiul format. 

La sfarsit coasem pielea de carne ca sa ferim imprastierea umpluturii in tava. 

Intr-o tava, punem untura de porc (sau ulei de masline) si vin si asezam curcanul. Acoperim cu o folie sau cu hartie de copt si dam la cuptor. Un curcan de marimea asta trebuie sa stea in cuptor cam 2,5-3 ore. Cand e gata, scoatem folia si ungem curcanul cu sosul din tava, punem din nou la cuptor sa se rumeneasca. Tinem ochii pe el pentru ca se rumeneste foarte repede. 

Scoatem pe platou, decoram dupa gusturi, servim cu sos de merisoare (visine) sos de hrean, sau un sos beshamel.

Pofta buna!

Categorie: Retete culinare | Adăugat de: admin (20-09-2012)
Vizualizări: 54 | Tag-uri: curcan umplut, curcan, curcan umplut cu castane | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: